
Anestezi ve özellikle cerrahi branş asistanlarının küçük aralıklarla 24 saat maskeyle çalıştığı zamanlar olur. Beyin cerrahisinde bu süre daha uzun olabilir. Uzmanlıktan sonra da bu branşlardaki hekimler uzun saatler boyunca maskeyle çalışır. Büyük kliniklerde çalışan diş hekimleri de 4-8 saat maske kullanırlar. 36 yıllık tıp doktoruyum. Meslek yaşamım boyunca uzun süre maske taktığı için solunum sıkıntısı yaşayan hekim veya sağlık personeli duymadım. Maskenin üretiminde kullanılan bazı maddelere ağır allerjisi olan kişilerde bazı yan etkiler olduğu bilinmektedir. Bu durumda bile sağlık çalışanları maske türünü değiştirerek çalışmayı sürdürür. Maskelerin zararlı veya yararsız olduğuna dair kuşku yaratan her sosyal medya paylaşımı insanları maske takma konusunda rehavete sürüklemektedir. Bunun bedelini ise başta sağlık çalışanları olmak üzere toplu taşıma aracı kullanmak zorunda olan, kalabalık işyerlerinde çalışan emekçiler hayatları ile ödüyorlar. Daha dün Şanlıurfa’da 46 yaşındaki tıp doktoru bir meslektaşımı toprağa verdik. Hala “maske takmak zararlıdır” diye bik bik öten, maskeyi burnunun altında veya kolunda taşıyan tüm beyinsizlere duyurulur. (“Beyinsiz” sıfatı hoş kaçmamış olabilir. Ama beyinsizlere “beyinsiz” demekten başka sıfat bulamadım.)
AMA…
Pandeminin yayılmasının tek sebebinin halkın sorumsuzluğu olduğunu düşündüğüm sanılmasın. Pandemiyi yöneten kurumların ulusal/küresel radikal önlemler almak yerine sorumluluğu tümden bireylere bırakması telafisi olanaksız bir felakete doğru gitmemize sebep olmaktadır.
Doğan beyciğim, farkında olmadan belkide aynı dairede dönüyorum.
Ne yazık ki Türkiye Cahil bir çiftçinin koyun çiftliği gibi oldu. %50 koyunun içinde %50 keçi var. Keçilerin bir çoğu da yıllardır çevresindeki koyunlara baka baka koyun gibi oldular. Hala uyum sağlayamayan azınlık en büyük sorunluluk ve acıyı taşıyor. Çiftliğin tamamen yok olmaması için direniyor. Onlar olmasa çoktan yok olacaktı. Hala çiftci sürü bağışıklığı umuduyla dua ediyor. Telef olan koyunları gece arka bahçeye gömüyor. Umarın sürü fiziksel bağışıklıktan önce beyin bağışıklığına kavuşur.
M.Turan.
BeğenLiked by 1 kişi