SAHTE BARI$

Her 1 Eylül günü “Savaşsız bir Dünya” dileğiyle “Dünya Barış Günü”nü kutlayan tek ülke olduğumuzu biliyor musunuz? Niye mi? Çünkü Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Dünya Barış Günü’nün tarihi 21 Eylül’dür. Fazla mal göz çıkarmaz, hatta her gün Barış Günü olsun; olsun ama öyle bir Dünya yok. 

Peki neden 1 Eylül’de Dünya Barış Günü kutluyoruz. Yazacağım, ağzınız açık kalacak okurken: Bildiğiniz gibi 2. Dünya Savaşı 1 Eylül 1939 günü Hitler Nazi Almanya’sının Polonya’ya saldırısı ile başladı. Savaş bittikten sonra Sovyetler Birliği ve diğer Varşova Paktı üyeleri Nazi Almanya’sının bu saldırısının unutulmaması için 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamaya başladılar. İlerleyen yıllarda Sovyetler Birliği’nde sosyalist sistem çöktü, Sovyetler parçalandı ne Varşova Paktı kaldı ortada ne de 1 Eylül Barış Günü[i]

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü “Dünya Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul’un 7 Eylül 2001 tarihli kararı ile 21 Eylül Barış Günü olarak kabul edilmiştir. 

E peki 1 Eylül? Sosyalist sistemin mirası olan 1 Eylül Dünya Barış Günü sadece ülkemizde “coşkuyla” kutlanıyor. Bilirsiniz, evlendiğini duyup sormuşlar Nasreddin Hoca’ya, ”Hoca hayırlı olsun evlenmişsin, eşinin adı nedir, nerelidir, kimlerdendir?” diye. Nasreddin Hoca ”bilmiyorum” demiş. Soranlar şaşırmış “insan karısının nereli olduğunu, adını bilmez mi?” demişler. Nasreddin Hoca’nın cevabı malum: 

-Geçinmeye gönlüm yok da ondan bilmiyorum! 

Bizim dışımızdaki 160 dünya ülkesinde Birleşmiş Milletlerin ilan ettiği 21 Eylül’de Dünya Barış Günü kutlanıyor. Ne dersiniz, “geçinmeye gönlümüz mü yok” acaba!


BİTMEDİ: İkinci Dünya Savaşı 1 Eylül tarihinde Nazilerin saldırısı ile başladı. Ya savaşın bitişi? Sovyetler Birliği Kızıl Ordusu’nun Nisan 1945’de Berlin’e girişi ve Hitler’in intiharı ile mi bitti savaş? Hayır, çünkü Japonya Pasifik Okyanusunda savaşı sürdürüyordu. Savaş 6 Ağustos 1945 tarihinde bir insanlık suçu olarak kabul edilmesi gereken bir şekilde, ABD’nin Hiroşima’ya atom bombası atması ile bitti. Böylece Naziler’in saldırısının savaşı, ABD’nin atom bombasının ise barışı simgelediği gibi subliminal bir mesaj verildi dünyaya…. Günümüzde nükleer silahlar, atom bombaları üretilmeye devam ediyor. Her biri bir atom bombası etkisi yapabilecek nükleer santraller pıtır pıtır açılıyor, kâh orada kâh burada. Oysa 6 Ağustos 1945 günü Hiroşima saldırısından sağ kurtulan bir Japon şairi, Homo Sapiens’in biriken belleklerine muazzam bir miras bırakmıştır. Yarın sizlere ülkemizde tanınmayan bir büyük şairi tanıtacağım. Bekleyiniz. 

DİPNOT

[i] Günümüzde 1 Eylül tarihini Dünyanın bazı sosyalist/komünist siyasi partileri, örgütleri Barış Günü olarak kutluyor, dünya düzeni değişmediği sürece barışın gelmeyeceğini söylemeye devam ediyorlar. 

SAHTE BARI$” üzerine 6 yorum

  1. Gerçekte bizim toplum için bir anlam ifade etmiyor. Ha birinci gün ha yirmi birinci gün. Barışta Savaşı, Dünyada Cehennemi yaşayıp hayali Cehennemdeki Zebanilerin işkencesini görmediğimize şükrediyoruz!
    M. Turan

    Liked by 1 kişi

  2. Ayakta alkışladım. Yine kimseye çatmadan, aykırılıkları körüklemeden yazmışsınız. Bravo.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s