Pi gününüz kutlu olsun!

Bugün 14 Mart, Dünya Pi Günü; üçüncü ayın on dördünde 3-1-4 sayıları yan yana geldiği için 14 Mart “Pi Günü” olarak kabul edilmiş. Pi sayısını her ne kadar 3,14 olarak bilsek de gerçek değeri 3,141592653589793238462643383 şeklinde olup devam etmektedir. 

Kimi matematikçi ve uzay bilimciler pi sayısının evrensel bir sabit olduğunu, bu nedenle dünya dışı uygarlıklarla ilişki kurulması durumunda ortak dilin başlangıç noktası olabileceğini iddia ediyorlar. Farklı görüşte olan bilim insanları da da var. 

Pi sayısı tarih boyunca popüler kültürün önemli unsurlarından biri olmuştur. Örneğin Eski Ahit’te pi sayısı 3 olarak verildiği için matematikçilerin de 3 sayısını kullanması gerektiğini, pi sayısını 3,14 kabul edenlerin zındık olduğunu ilan eden “dini kanaat önderlerine” de rastlanmaktadır.

Pek çok tarih kitabında pi sayısını doğruya en yakın hesaplayan ilk kişinin Arşimet (MÖ. 287- MÖ. 212) olduğu yazılıyor olsa da muhtemelen bu iddia Avrupa merkezli bir tarih anlayışının ürünüdür. Keops piramidini inşa eden Mısırlı mühendisler Arşimet’ten yaklaşık 2000 yıl önce pi sayısını biliyor ve kullanıyor olmalıdırlar.

Az daha Pi sayısının anlam ve öneminin coşkusu ile 14 Mart’ın Tıp Bayramı olduğunu unutuyordum! İnsan ve toplum sağlığının esamisinin okunmadığı ülkemizin bir de Tıp Bayramı bulunuyor ve kutlanıyor olmasını sindirmekte zorluk çekiyorum. Hekimlerin tamamına yakını fiziksel saldırı tehdidi altında çalışıyor. Hekimlerden 5 dakikaya indirilen muayene süresinde doğru teşhis koymaları, 36 saat nöbet tutmaları ve 7/24 icapcı olarak çalışmaları bekleniyor. Mobing bir sağlık yönetimi enstrümanına dönüştürülmüş durumda. Tıbbi donanımı eksik sağlık kurumlarının ve tüm sağlık sistemindeki arızaların sorumlusu olarak gösterilen hekimler, hasta ve yakınları tarafından kum torbası olarak kullanılıyor. Kamu hastanelerinden randevu almak çile olmaktan çıkmış, işkenceye dönüşmüş durumdadır. Endoskopi, kolonoskopi, ultrason, tomografi vb. tetkikler için aylar sonrasına verilen randevu süreleri hastalıkların doğasına aykırıdır. İnsanların tüm birikimlerinin, kredi kart limitlerinin dibini görmek pahasına özel sağlık hizmetlerinin kullanılması rutin bir uygulama haline getirilmiştir.   İnsan sağlığının para/güç/iktidar üçlemesinin ellerine terkedildiği, sağlık kurumlarının kâr amaçlı birer işletme haline getirildiği, sağlık hizmetlerindeki aksaklıkların hekimlere fatura edildiği ülkemizin bir hekimi olarak Tıp Bayramını bir eğlence olarak kutlamayı reddediyorum.

Yaşadığımız gündemi doğru düzgün izleyebilenlerin akıl ve ruh sağlığını koruyabilmesinin alabildiğine zorlaştığı, parayı verene “üflemeli çalgılar orkestrası”, yoksullara ücretsiz cenaze hizmeti sunulan bu koşullarda, sağlık hizmetlerinden kim memnunsa, bayramı o kutlasın.

Dünya Pi Günümüz kutlu olsun, yaşasın Pi… 

Not:

Aşağıda sağlık hizmetleri için yazdığım reçeteyi sunuyorum. Şifa olsun.

Screenshot

Yorum bırakın