14 Mart

Bugün 14 Mart Dünya Pi Günü. Üçüncü ayın on dördünde 3-1-4 sayıları yan yana geldiği için 14 Mart Dünya Pi Günü olarak seçilmiş. Pi sayısını her ne kadar 3,14 olarak bilsek de gerçek değeri 3,141592653589793238462643383 şeklinde olup devam etmektedir. Fabrice Bellard, 2010 yılında Chudnovsky algoritması kullanarak sayının ilk 2.699.999.990.000 basamağını bulmuştur. 1972 doğumlu Bellard’ın 17 yaşındayken çalıştırılabilir dosya sıkıştırıcısı LZEXE’yi hazırladığını, pi sayısına ait rekorunu sıradan sayılabilecek bir masaüstü bilgisayar kullanarak ve 31 Aralık 2009 günü kırdığını öğrenmek ilginizi çekebilir.

learn-1996843

Pi sayısı matematikçiler için diğer sayılar gibi sıradan bir sayı olabilir, nedir, pi sayısı tarih boyunca popüler kültürün önemli unsurlarından biri olmuştur. Örneğin Eski Ahit’te pi sayısı 3 olarak verildiği için matematikçilerin de 3 sayısını kullanması gerektiğini iddia eden dini “kanaat önderlerine” rastlanmıştır.

Pi sayısını doğruya en yakın hesaplayan kişinin Arşimet (MÖ. 287- MÖ. 212) olduğu yazılıyor olsa da muhtemelen bu iddia Avrupa merkezli bir tarih anlayışının ürünüdür. Mısırlılar Arşimet’ten çok önce pi sayısını biliyor ve kullanıyor olmalıdır.

Ülkemiz insanlarının bilim, eğitim vb. alanlardaki bilgi ve becerileri ile bizden 92 kuşak önce yaşamış Arşimet’i karşılaştırınca insan bir hoş oluyor. Bir sokak röportajında pi sayısının ne olduğu ve nasıl hesaplandığını “halkımıza” sormaya kalksak ne tür cevaplar alacağımızı sahiden merak ediyorum.

Pi sayısının anlam ve öneminin coşkusu ile az daha 14 Mart’ın Tıp Bayramı olduğunu unutuyordum. İnsan ve toplum sağlığının esamisinin okunmadığı ülkemizin bir de Tıp Bayramı bulunuyor olmasına akıl sır erdirmekte zorluk çektiğimi itiraf etmeliyim. Sağlık hizmetlerinin insan yaşamı ve bireyin refahı üzerine kurulmadığı, insan sağlığının para/güç/iktidar üçlemesinin ellerine terkedildiği, sağlık kurumlarının kâr amaçlı birer işletme haline getirildiği, sağlık hizmetlerindeki tüm aksaklıkların hekimlere fatura edildiği ülkemizin bir hekimi olarak Tıp Bayramı kutlamayı reddediyorum.

IMG_3539

Yaşadığımız gündemi doğru düzgün izleyebilenlerin akıl ve ruh sağlığını koruyabilmesinin giderek zorlaştığı, parayı verene “üflemeli çalgılar orkestrası”, yoksullara ücretsiz cenaze hizmeti sunulan bu koşullarda, sağlık hizmetlerinde halinden kim memnunsa, bayramı da seyranı da onlar kutlasın.

Dünya Pi Günümüz kutlu olsun.

 

 

14 Mart” üzerine 5 yorum

  1. 14 martın pi günü olarak kutlandığını inanın ilk defa duydum.Yine çok güzel yazmışsınız .Hekimlerimizin değerinin anlaşıldığı bir dünyada inşallah bir gün tıp bayramını kutlarız.Emeğinize sağlık Doğan Bey.

    Liked by 1 kişi

  2. Geçen senenin Mayıs aylarında yanlış hatirlamiyorsam, ege universitesi hemsirelik Fakültesi 1. Sinif öğrencilerine cenaze hizmetlerini anlatmistiniz. gerçekten son cumlenizde duymuştum blog yazdığınızı.iyiki duymuşum. Düşünceleriniz dusundurecek cinsten..

    Liked by 1 kişi

  3. Pi sayisi konusundaki istatistigi bende merak ediyorum!..Son zamanda günler bazi seylerde farkindalik yaratmak icin yaratilmis bir teori! fakat o kadar suyu cikti ki isine gelen isine geldigini fark ediyor. Sistem düzen ne isine gelirse onu günün önemli olayi olarak gösteriyor. gibi.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s